Als je hond weleens last heeft gehad van een grasaar dan weet je dat dit erg vervelend is. Na het uitlaten van je hond in de zomermaanden kun je te maken krijgen grasaren. Een stekelige grasaar prikt in de voeten van je hond zodat hij begint te hinken, of nog erger als de grasaren blijven steken op plaatsen waar je het niet kunt zien.
Wat is een grasaar?
Grasaren zijn de uitstekende stekels in hoog gras en komen vooral in de zomermaanden voor. Tussen de stekels bevinden zich kleine zaadjes. Zowel de stekels als de zaadjes kunnen in de voeten, oren of de vacht van een hond kruipen en zorgen voor ongemakken als jeuk, pijn en ziekte.
Ze komen voornamelijk voor in open gebied met veel en hoog gras. Maar in je eigen tuin kunnen ze zich bevinden. Voor je hond is het beste om het gras regelmatig kort te maaien.
Symptomen grasaar hond: hoe weet ik of mijn hond een grasaar heeft?
Omdat je ze niet heel goed met het blote oog op afstand kunt zien bij je hond is het verstandig de oren, vacht en voeten na een wandeling in gras goed te controleren.
Daarnaast let je op het gedrag van je hond. Hieronder de meest voorkomende symptomen van grasaar bij honden:
- Schudden met het hoofd. Wanneer een hond vaak schudt met zijn hoofd kan dit wijzen op grasaar in de oren. Let op, het kan ook oormijt bij je hond betekenen.
- Krabben aan het oor
- Janken
- Hond likt veel aan de tenen. Dit komt vaak voor als de tenen zijn gaan ontsteken. Raadpleeg hierbij direct je dierenarts
- Tanende ogen. soms kan het voorkomen dat de grasaar achter het oog verdwijnt doordat de hond knippert.
- Veel niezen. Niezen kan duiden op grasaar in de neus
- Hoesten. Als een hond grasaar in de bek krijgt dan kan hij veel gaan hoesten om de irritatie weg te krijgen.
Is grasaar gevaarlijk?
Tijdens de winter zijn grasaren vaak niet gevaarlijk, maar tijdens de lente en zomer drogen ze uit, en blijven ze makkelijk aan hondenvachten hangen. Deze wilde grassoorten komen voor op veel verschillende soorten plekken, zoals in de berm, in parken en in velden.
Grasaar komt het meeste voor op de volgende plekken:
- Neus
- Oren
- Bek
- Tussen de tenen
- In de vacht
Een grasaar is op zichzelf niet gevaarlijk. Wel kan het voor irritatie zorgen en wanneer hij niet tijdig wordt verwijderd kunnen er ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld een oorontsteking. Als er grasaar blijft zitten in de oren kan het bij ernstige gevallen vast blijven zitten achter het trommelvlies. Hierdoor kan je hond last krijgen van evenwichtsproblemen.
Controleer daarom regelmatig de oren en de vacht van je hond na het uitlaten. Houd daarnaast de oren van je hond schoon, evenals de vacht met hondenshampoo, bek en poten.
Hieronder een video die handig uitlegt hoe een grasaar zicht nestelt in de oren, vacht, neus of bek van de hond:
Hoe kun je grasaren verwijderen?
Wat te doen bij grasaar hond? De behandelmethode van grasaren verschilt per plek waar de grasaren zich kunnen nestelen. In het algemeen geldt dat hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker te behandelen.
Behandeling grasaren in de oren van je hond
Wanneer grasaar in de oren van je hond terechtkomt zal dit tot irritatie leiden bij de hond, deze zal zijn kop gaan schudden of aan de oren gaan krabben. Door de kleine weerhaken die het heeft kunnen de grasaren niet makkelijk worden verwijderd. Neem dan direct contact met je dierenarts, deze zal eerst proberen de grasaar te verwijderen met een tangetje. In het geval dat dit niet lukt geeft hij de hond een roesje zodat het verwijderen makkelijker wordt uitgevoerd.
Grasaar verwijderen uit de neus
Als je hond grasaar krijgt in zijn neus, door bijvoorbeeld te snuffelen in het gras, begint je hond te hoesten te niezen. Het is van belang dat dit snel wordt verholpen, ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je te lang wacht kan het ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld het doorschieten van de grasaar richting de hersenen.
Grasaren in de poot behandelen
Met name langharige honden hebben last van grasaren in de poten. Likt je hond veel aan de poten dan kan dit een signaal zijn van grasaar. Ga hiermee naar de dierenarts.
Deze kan de grasaren snel en makkelijk verwijderen en zal constateren of er verdere behandeling noodzakelijk is. dit zal afhangen of er een ontsteking is ontstaan, deze wordt dan behandeld met antibiotica.
Kun je grasaren bij je hond voorkomen?
Omdat een hond niet altijd alleen maar in de bench zit en vaak naar buiten wil is het lastig om het altijd te kunnen voorkomen. Dit geldt voor meer problemen die veel bij honden voorkomen, zoals bijvoorbeeld een tekenbeet.
Met een aantal tips kun je kans wel kleiner maken:
- Vermijd plekken met grasaren.
- Controleer de hond regelmatig na het uitlaten, net zoals je ook doet bij teken.
- Borstel de vacht regelmatig.
- Heeft je hond grasaar en lukt het niet zelf dit te verwijderen? Ga dan snel naar de dierenarts om ontstekingen en verdere problemen te voorkomen.
In welke periode komen grasaren voor in Nederland?
Voornamelijk in de periode mei tot en met augustus, het late voorjaar en de zomer.
Waar vind je grasaren bij je hond?
Een hond krijgt grasaren vooral op de volgende plekken:
– Neus
– Oren
– Bek
– Tussen de tenen
– In de vacht