Je hond heeft jeuk en je weet niet hoe dit komt? Misschien krijg je zelf ook wel jeuk als je jouw hond ziet krabben of bijten.
Er zijn veel oorzaken aan te wijzen als het om jeuk bij honden gaat. Je dierenarts zal ook aangeven dat het beste is om de oorzaak te vinden zodat je actie kan ondernemen. Af en toe krabben is voor honden heel normaal. Maar veelvuldig krabben, bijten of likken kan wijzen op een medische aandoening die na een tijdje ernstige gevolgen kan hebben.
Volgens dierenartsen is allergische dermatitis een van de meest voorkomende redenen dat honden naar de dierenarts worden gebracht. Allergische dermatitis wordt ook wel contactallergie genoemd. De huid raakt geïrriteerd of ontstoken door bijvoorbeeld het contact van de huid met een specifieke stof.
Deze aandoening zorgt ervoor dat je hond tekenen van allergische jeuk vertoont, zoals veelvuldig krabben, terugkerende oorontstekingen en huidproblemen.
Wat is de oorzaak van jeuk bij honden?
Wat is vaak de oorzaak van jeuk bij je hond? Jeuk en veel krabben kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan het worden veroorzaakt door een medische aandoening die allergische dermatitis (huidallergieën) wordt genoemd. Dit betekent dat het lichaam van jouw hond overdreven reageert op een allergeen in de omgeving of het voedsel, waardoor ze jeuken en veel gaan krabben.
In bijna alle gevallen kan de oorzaak van jeuk worden gezocht bij problemen met de huid.
De 10 meest voorkomende oorzaken van jeuk:
1. Vlooien
Veel honden krijgen ergens in hun leven een vlooienbesmetting. Vlooien springen gemakkelijk over van een besmette hond of kat op een andere hond. Een heel kort contact tussen dieren kan dit al veroorzaken, vlooien zijn erg besmettelijk.
Opmerkelijk is dat veel honden niet last hebben van de hondenvlo, maar van kattenvlooien. Ook vlooien van katten kunnen namelijk leven in de vacht van een hond.
Soms kunnen vlooien ook overspringen van een oppervlakte dat eerder in contact is geweest met een besmette hond. In enkele gevallen kunnen de vlooien ook vanaf mensen overspringen.
Als je hond vlooien heeft wil je dit zo snel mogelijk oplossen en effectief bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld met een vlooienkam, medicijnen en een regelmatige wasbeurt met hondenshampoo zoals Oxyfresh Pet shampoo.
2. Mijten (oormijt of schurft)
Mijten zijn kleine parasieten en zijn vergelijkbaar met vlooien. Er zijn verschillende soorten mijten die huidproblemen veroorzaken. Sommige mijten bevinden zich in de vacht, terwijl anderen zich in de huid graven. Heeft je hond oormijt dan kan dit erge jeuk opleveren in de oren.
Dit leidt tot kleine bloedingen en dit veroorzaakt weer hevige jeuk. Soms kan er ook oormijt in de oren aanwezig zijn, die zich verspreidt naar de rest van het lichaam. Oormijt wordt behandeld door een goede reiniging van de oren en eventueel medicijnen.
3. Atopie hond
Atopie is een allergische reactie van honden op stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn voor het lichaam. Bij contact met een allergeen wordt de huid van de hond rood en schilferig. Dit leidt tot jeuk en irritatie. Het krabben en likken van de hond kan de symptomen vervolgens verergeren.
Atopie wordt vaak veroorzaakt door pollen die in de lucht komen door planten en kun je vergelijken met hooikoorts bij mensen.
4. Droge huid
Een droge huid kan ook een oorzaak zijn van jeuk, de huid gaat schilferen en dit leidt tot jeuk. Droogheid kan ontstaan door de eerder genoemde factoren, maar ook door met verkeerde middelen de hond te wassen. Let er op dat altijd een hondenshampoo gebruikt zonder irriterende bestanddelen.
5. Hormoonziekten
Sommige hormoonziekten, zoals het syndroom van Cushing, kunnen onder meer leiden tot huidproblemen. De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van deze ziekte, die kan verschillen.
6. Bacteriële infectie
Een bacteriële infectie kan leiden tot jeuk. Bij bacteriële infecties zijn er meestal ook al andere klachten aanwezig, bijvoorbeeld een droge huid of oorontsteking.
7. Schimmelinfectie of Gistinfectie
Soms is de balans tussen micro-organismen op de huid en vacht niet zoals het moet zijn. Enkele micro-organismen kunnen zonder rem gaan groeien. Als dit schimmels zijn, dan kan dit een schimmelinfectie veroorzaken, wat weer leidt tot jeuk.
Schimmel heeft niet altijd jeuk en irritatie tot gevolg. In veel gevallen gaat het om symptomen als een rode huid en kale plekken zoals een hotspot.
Een gistinfectie is sterk vergelijkbaar met een schimmelinfectie. Het grootste verschil zit hem in het micro-organisme dat de ontsteking veroorzaakt.
8. Stress of angst
Stress en angst zijn mogelijke aanleidingen van jeuk bij honden. Dit komt doordat er een complexe interactie is tussen het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de huid. Jeuk en stress is een combinatie die zowel bij mensen als dieren bestaat.
Stress activeert de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as) bij honden. Dit resulteert in de afgifte van stresshormonen zoals cortisol. Deze hormonen hebben een direct effect op het immuunsysteem en kunnen ontstekingsreacties in het lichaam versterken. Ze kunnen ook de beschermende functie van de huid en vacht verzwakken en de gevoeligheid van de zenuwuiteinden verhogen. Dit kan jeuk kan veroorzaken.
Daarnaast kan stress bij honden leiden tot overmatig likken, bijten of krabben. Dit staat bekend als overmatige compulsief gedrag of zelfverzorging. Veel krabben of likken kan huidbeschadiging en irritatie en dus jeuk veroorzaken.
9. Auto-immuunziekte
Bij sommige auto-immuunziektes valt het eigen afweersysteem structuren in de huid aan, waardoor er jeuk en irritatie ontstaat. Er zijn altijd medicijnen nodig om deze ziektes te onderdrukken.
10. Voedselallergie
Soms kan een voedselallergie leiden tot huidproblemen. Vaak gaat dit ook gepaard met andere symptomen, zoals benauwdheid. Alle voedselsoorten kunnen reacties veroorzaken, maar meestal gaat het om kip, rund, tarwe of zuivel.
Allergische dermatitis kan uw hond ongemakkelijk maken. Het kan ook leiden tot secundaire gezondheidsproblemen als er een vertraging in de behandeling is. Wanneer een hond een gebied overmatig likt of krabt, kan dit de huid beschadigen en leiden tot huidinfecties en wonden. Deze kunnen veranderingen zoals haaruitval, lichaamsgeur en ontsteking veroorzaken. Ernstige huidinfecties en wonden kunnen zelfs pijnlijk zijn voor uw hond.
Mijn hond heeft jeuk: hoe behandel ik jeuk bij honden?
Wanneer je hond jeuk heeft wil je dit zo snel mogelijk verhelpen. Het kan soms verleidelijk zijn om een huismiddeltje te proberen. Het gebruik van een handigheidje of thuisoplossing kan de allergische jeuk van je hond echter niet oplossen en in sommige gevallen juist verergeren. De volgende middelen zijn overal beschikbaar (eventueel bij de dierenarts) en kunnen enige verlichting geven.
- Hondenshampoos en oliën. Behandelingen zoals kokosolie en jeukverlichtende shampoos bieden slechts tijdelijke verlichting. Tekenen van allergische jeuk kunnen terugkomen omdat de oorzaak niet is aangepakt.
- Medicatie: Medicatie tegen allergische reacties worden Antihistaminic genoemd. Hoewel studies hebben aangetoond dat antihistaminica allergieën bij mensen goed kunnen verlichten, zijn antihistaminica minder nuttig bij het verlichten van allergische jeuk bij veel honden , volgens een onderzoek uit 2016 (1) naar de effecten van cetirizine bij honden met atopische dermatitis. Het is zelfs aangetoond dat antihistaminica weinig tot geen effect hebben bij het verlichten van de allergische jeuk van veel honden.
- Steroïden. Steroïden die door een dierenarts zijn voorgeschreven, kunnen effectief zijn bij het verminderen van allergische hondenjeuk, maar ze kunnen bijwerkingen veroorzaken bij uw harige vriend. Honden die steroïden op recept gebruiken, ervaren vaak meer plassen, dorst en gewichtstoename. Ze kunnen ook gedragsveranderingen ervaren, zoals verhoogde agressie. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2015 (2) naar het gedrag van honden bij het gebruik van corticosteroïden.
Wat is het beste middel als je hond jeuk heeft?
Door je hond hygiënisch te verzorgen kun je de vacht, oren, poten en huid van je hond gezond houden.
1. Hondenshampoo
Het regelmatig borstelen en wassen van de vacht helpt bij het verwijderen van dode haren, vuil, stof, allergenen en andere irriterende stoffen die jeuk kunnen veroorzaken.
Gebruik altijd een milde hondenshampoo zonder irriterende ingrediënten. Wij adviseren hiervoor de shampoo te gebruiken van Oxyfresh. Deze shampoo bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Daarnaast is de shampoo proefdiervrij geproduceerd.
Oxyfresh Pet Shampoo werkt bij alle typen vacht en zorgt ervoor dat de vacht glad en glanzend fris wordt.
Heeft je hond vlooien dan kun je ook een speciale vlooienshampoo voor honden gebruiken.
2. Zalmolie
Zalmolie is rijk aan omega-3 vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze essentiële vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die jeuk veroorzaken. Ze kunnen ook de immuunrespons reguleren en de huidgezondheid bevorderen.
Wij raden aan de Zalmolie voor honden van Petz Therapy te gebruiken. Deze zalmolie werkt ook preventief, is rijk aan omega-3 vetzuren en omega 6 vetzuren en ondersteunt ook nog eens het immuunsysteem.
Zalmolie kan ook helpen bij het hydrateren van de huid. van binnenuit dragen de omega-3 vetzuren aan een gezonde talgproductie. Dit kan helpen om schilfering en uitdroging van de huid te voorkomen en draagt zo bij aan het verlichten van de jeuk die wordt veroorzaakt door een droge huid.
3. Oorreiniger
Een goede oorreiniger voor honden draagt bij aan de gezondheid van de oren en kan jeuk en irritatie in de oren verlichten of voorkomen en heeft de volgende voordelen:
- Verwijdert oorsmeer en vuil. Teveel oorsmeer, vuil en schilfers in de gehoorgang zorgt voor jeuk en irritatie. Een oorreiniger helpt om deze ophopingen voorzichtig te verwijderen, waardoor de oren schoon en gezond blijven.
- Voorkomt oorontstekingen. Het reinigen van de oren kan helpen bij het voorkomen van een oorinfectie. Door regelmatig de oren van je hond schoon te maken verwijder je bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die een oorontsteking kunnen veroorzaken.
- Ondersteuning gezondheid van het oor. Een oorreiniger draagt bij aan een gezond oor door het reinigen en verzorgen van de gehoorgang. Door regelmatig gebruik van een oorreiniger, vooral bij honden die gevoelig zijn voor oorproblemen, kun je jeuk en andere ongemakken voorkomen.
Oorreinigers voor honden zijn speciaal gemaakt voor het gevoelige oor van een hond. De samenstelling en de concentratie van ingrediënten zijn afgestemd op de pH-balans en de gevoeligheid van het hondenoor. Menselijke oorreinigers of andere producten kunnen ongeschikte ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de hond, zoals bijvoorbeeld alcohol of sterke chemicaliën.
Daarom adviseren wij de oorreiniger van Oxyfresh Pet. OxyFresh oorreiniger werkt op basis van het milde en diervriendelijke Oxygene®. Hierdoor kan de gehoorgang pijnloos, snel en gemakkelijk schoon worden gehouden en heeft het geen vervelende gevolgen voor je hond.
Oxyfresh Pet Ear Cleaner verlicht aanwezige pijn en jeuk, verwijdert oorsmeer en oormijt en werkt desinfecterend.
Gaat de jeuk niet weg of heeft je hond teveel veel last raadpleeg dan altijd je dierenarts.
Kan een hond jeuk krijgen van voer?
Voedselallergie heeft meestal symptomen als een jeukende huid, poten of oren. Andere kenmerken zijn bijvoorbeeld spijsverteringsstoornissen zoals braken of diarree. In sommige gevallen kan een voedselallergie leiden tot hyperactiviteit, gewichtsverlies, gebrek aan energie of zelfs agressie.
Welke ziekte veroorzaakt jeuk bij honden?
Jeuk als gevolg van een huidaandoening is een van de meest voorkomende redenen waar een hondenbezitter naar de dierenarts gaat.
Door vlooien veroorzaakte dermatitis, seizoensgebonden allergieën of atopie, voedselallergieën, contactdermatitis (bijvoorbeeld zeep en parfum) en sarcoptesschurft (mijten) zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden.
Literatuur
1 Yun-Hsia Hsiao, Charles Chen, Ton Willemse. Effects of cetirizine in dogs with chronic atopic dermatitis: a randomized, double blind, placebo-controlled trial. J Vet Sci. 2016 Dec; 17(4): 549–554. Published online 2016 Dec 20.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5204033/
2 Physiol Behav. Behavioural changes in dogs treated with corticosteroids. Published 2015 Nov 1;151:609-16. Epub 2015 Sep 3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26344646/#full-view-affiliation-2