Otodectes Cynotis
Otodectes Cynotis is een parasitaire mijt die die oorklachten veroorzaakt bij verschillende diersoorten. Deze mijt, ook wel bekend als oormijt, kan bij huisdieren zoals katten, honden en konijnen voor vervelende symptomen zorgen. Hieronder leggen we uit wat Otodectes cyanotis precies is, hoe het behandeld moet worden, en wat de kenmerken en oorzaken van deze parasiet zijn.
Wat is Otodectes Cynotis?
Otodectes Cynotis is de officiële naam voor oormijt en is een soort mijt die hoort bij de Astigmata orde. Deze mijt komt voornamelijk voor in de oren van dieren. Het is een parasiet die zich voedt met huidcellen, talg en bloed in de gehoorgang. De mijt is vooral vervelend vanwege de jeuk en irritatie die het veroorzaakt bij geïnfecteerde dieren.
Wat zijn de kenmerken?
Deze parasiet heeft enkele specifieke kenmerken die het onderscheiden van andere mijten. De volwassen mijten zijn erg klein, ongeveer 0,3 mm tot 0,5 mm lang, en hebben een ovaal lichaam. Ze hebben acht poten en zijn lichtgekleurd, bijna transparant. Met het blote oog zijn ze nauwelijks zichtbaar maar onder een microscoop kun je ze goed waarnemen.
Ze hebben een levenscyclus van ongeveer drie weken. Hierin planten zich voort en ontwikkelen ze van een larve tot een volwassen mijt. Deze mijten houden van een vochtige leefomgeving. Dit verklaart waarom ze zich vaak in de oren van dieren bevinden.
Wat zijn de symptomen?
Deze oormijt is te herkennen aan onderstaande symptomen:
- Erge jeuk aan de oren, veel krabben en schudden met het hoofd
- Wondjes die zijn ontstaan door het krabben
- Veel (bruin) oorsmeer
- Het oor stinkt
- Zwellingen in de oorschelp
Wat zijn de oorzaken van Otodectes Cynotis?
De belangrijkste oorzaak is besmetting van dier op dier. Als je hond in contact komt met andere honden of katten dan springen de mijten gemakkelijk over van andere dieren. Ze vestigen zich gemakkelijk in de gehoorgang en planten zich hier snel voort. Gelukkig is het niet besmettelijk voor mensen.
Hoe behandel je Otodectes Cynotis?
De behandeling begint meestal met een goede reiniging van de oren. Voor honden en katten is het belangrijk hier altijd een speciale oorreiniger voor honden en katten te gebruiken. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Hiervoor heb je advies nodig van de huisarts. Deze beoordeelt welke medicijnen nodig zijn en geschikt zijn voor jouw hond of kat. Dit kunnen oordruppels of oorzalfjes zijn.
Omdat deze beestjes heel besmettelijk en makkelijk overspringen, is het van belang dat je andere dieren in je huishouden ook behandelt. De kans is groot is dat zij ook al zijn geïnfecteerd. Bij een behandeling van alle dieren tegelijkertijd voorkom je een herbesmetting.
Deze parasiet kan een oorontsteking bij honden veroorzaken. Daarom is het belangrijk je huisdier goed te behandelen wanneer deze last heeft van deze mijten.