Een teek verwijderen bij je hond is noodzakelijk om ernstige gezondheidsschade te voorkomen. Teken kunnen bij honden ernstige en mogelijk dodelijke ziekten veroorzaken. Lees verder om alles te weten te komen over teken bij honden en hoe je jouw hond kunt beschermen.

Als je een hond hebt dan is het laatste wat je wilt dat hij door een teek wordt gebeten. Teken zijn veelvoorkomende parasieten van honden en katten over de hele wereld, dat is in Nederland niet anders. Er zijn verschillende soorten teken en afhankelijk van de tekensoort kunnen ze dodelijke tekenverlamming veroorzaken of andere schadelijke en levensbedreigende ziekten overbrengen. 

Als bezitter van een hond moet je weten wat je moet doen om jouw hond te beschermen tegen teken en welke actie je moet ondernemen als je hond een teek krijgt. Hoe herken je teken en welke actie moet je nemen als je een tekenbeet bij je hond ziet?

Hoe ziet een teek eruit?

Teken die zich richten op honden lijken op een klein bruinzwart spinnetje en zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Ze kunnen variëren in kleur, afhankelijk van de soort. 

Nadat ze bloed hebben gezogen van hun gastheer raken teken ‘opgezet of opgezwollen’. Wanneer dit gebeurt dan kunnen ze zo groot zijn als je pink.

Hoe ziet een teek er uit

Niet alle teken zien er hetzelfde uit en teken hebben de neiging om er gedurende hun hele levenscyclus anders uit te zien. Dus als je niet zeker bent of het een teek is kun je het beste de dierenarts raadplegen. 

Welke soorten teken zijn er?

Er zijn wereldwijd tal van tekensoorten die honden kunnen besmetten. Op deze website kun je zien waar welke teken zich bevinden in Nederland. We richten ons vooral op de in Nederland voorkomende teken: Schapenteek, Vlekkenteek, Hondenteek en Hylomma.

Schapenteek

De schapenteek, ook wel Ixodus Ricinus genoemd, is de meest voorkomende teek in Nederland.

Het is de bekende teek die in Nederland voornamelijk de Ziekte van Lyme verspreid.

In andere landen brengt deze teek ook andere ziektes over.

schapenteek
Schapenteek

Rhipicephalus Sanguineus: de Hondenteek

De hondenteek is ook wel bekend als Rhipicephalus Sanguineus. Deze teek kiest als gastheer voornamelijk de hond. Het is een van de meest wijdverspreide soorten teken ter wereld en leeft voornamelijk in warme en vochtige omgevingen. Deze teek hebben we in Nederland nog niet vaak gezien. In Zuid Europa komt hij wel veel voor en verspreid hij de ziekte Ehrlichiose.

Hyalomma

Hyalomma hond teek verwijderen
Hyalomma-teek

De Hyalomma-teek, ook wel Reuzenteek, is van oorsprong een teek die voorkomt in Zuid- en Oost Europa.

De laatste jaren heeft hij zich ook verplaatst naar Duitsland en in 2019 is hij zelfs gesignaleerd in Nederland.

Naast Reuzenteek wordt hij ook wel Horrorteek genoemd omdat hij actief achter zijn prooi aan jaagt en omdat hij tot drie keer zo groot is als de Schapenteek.

Vlekkenteek

De vlekkenteek (Dermacentor reticulatus) richt zich vooral op honden en runderen en komt in Nederland steeds vaker voor, ook in de duinen. Deze teken kunnen tekenkoorts veroorzaken, de medische term hiervoor is Babesiosis. Het is van belang deze snel te verwijderen want deze teek kan gevaarlijk zijn. Het kan namelijk leiden tot bloedarmoede, bloed in de urine en het niet functioneren of uitvallen van organen zoals lever en nieren. 

Hoe vind je een teek op je hond?

Als je een teek op je hond probeert te vinden, controleer dan eerst op symptomen als jeuk en kijk op de plek waar je hond aan het krabben is. Een ander signaal dat je hond een teek heeft, is als hij jankt of schudt als hij wordt geaaid. De teek kan ervoor zorgen de hond gevoelig reageert op plaatsen waar de teek zich heeft vastgebeten.

WAAR CONTROLEER JE EEN HOND OP TEKEN?

Een grondige controle van je hond helpt bij het vinden van teken. Ga met je vingers over door de vacht en scheid de vacht rond hun nek, oren en staart. Als je een heel klein bultje voelt, kan het een teek zijn. 

In tegenstelling tot oormijt kan een teek op veel meer plekken voorkomen. Mijten hechten zich voornamelijk in de oren en teken kunnen overal in de vacht voorkomen. Controleer ook op grasaar.

Hoe krijgt een hond een teek?

Honden krijgen teken in de buitenlucht. Teken zijn altijd op zoek om een ​​gastheer te vinden, waaronder kruipen op laag gras of struiken en op de loer liggen. Teken zijn gevoelig voor warmte en de kooldioxide die je hond uitademt, wat hem waarschuwt dat er een geschikte gastheer in de buurt is. 

Als je tijdens een wandeling of tijdens het buitenspelen bij een teek in de buurt komt gebruikt de teek zijn voorpoten om zich vast te grijpen. Hij kruipt dan over de vacht en door de vacht om een ​​geschikte plek te vinden om zich vast te hechten.

Teken kunnen het hele jaar door een probleem zijn, maar het grootste risico bestaat in de lente en de zomer. 

De problemen die teken veroorzaken bij honden

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende soorten teken bij honden. Afhankelijk van de tekensoort kunnen ze dodelijke tekenverlamming veroorzaken of andere schadelijke en mogelijk dodelijke ziekten op honden overbrengen. De bekendste is de ziekte van Lyme. Op zijn minst kan een tekenbeet irritatie veroorzaken waar het zich hecht aan je hond. 

De symptomen van teken bij honden

Symptomen van tekenbeten bij honden variëren afhankelijk van het type teek. Symptomen van bruine hondenteek kunnen irritatie van de huid of bloedarmoede zijn, terwijl je bij symptomen van verlammingsteken een of meer van de volgende symptomen kunt zien (het duurt gewoonlijk drie dagen of langer nadat een verlamde teek zich hecht voordat er tekenen ontstaan): 

  • Een verlies van coördinatie in de achterbenen (wankel of niet kunnen opstaan), wat kan leiden tot verlamming;
  • Een verandering blaffen;
  • Braken;
  • Kokhalzen, hoesten of verlies van eetlust;
  • Zwakke ademhaling of snelle ademhaling;
  • Lusteloosheid.

Kun je als mens een teek van een hond krijgen?

Mensen kunnen ook door teken worden gebeten, maar dit gebeurd voornamelijk door het wandelen in bosrijk gebied en niet door huisdieren.

Het komt niet vaak voor dat een mens tekenverlamming krijgt, maar als het gebeurt dan zijn het vaak jonge kinderen. Beten van teken kunnen de ontwikkeling van vleesallergie bij zoogdieren en bij mensen veroorzaken.

Teek verwijderen hond: hoe doe je dat?

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je van teken bij honden afkomt. 

Als je een teek bij een hond aantreft, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. 

Zie onderstaande instructies voor het verwijderen van een teek bij een hond.

Hoe verwijder je een teek bij een hond
  • Een tekentang kan worden gebruikt om een ​​teek van een hond te verwijderen die in zijn huid is ingebed. Pak de teek naast de huid van je hond vast (bij de monddelen van de teek), draai de teek en pluk de teek dan weg van de huid. Zorg ervoor dat je niet in het lichaam van de teek knijpt. Als je een teek bij een hond wilt verwijderen zonder tekentang, kun je ook een pincet gebruiken. Deze zijn echter minder geschikt omdat de kans op het stukmaken van de teek groter is.
  • Bewaar de teek na verwijdering in een afgesloten bakje voor identificatie door je dierenarts.
  • Het is mogelijk dat een hond symptomen van tekenverlamming ontwikkelt, zelfs nadat een teek is verwijderd. Het is dus verstandig om je hond een paar dagen goed in de gaten te houden. Heb je toch zorgen over de gezondheid van je hond, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts..

Hoe teken bij honden te voorkomen? 

Helaas is het bijna onmogelijk om contact met teken te voorkomen, je wilt toch met je hond naar buiten. Wel zijn er speciale druppels die er voor zorgen dat de vacht minder aantrekkelijk wordt voor teken.

Hoewel deze druppels de meeste teken bestrijden, is er maar één teek nodig om tekenverlamming te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ook dagelijks de vacht te doorzoeken. Woont je in een bekend tekengebied of ga je er vaak wandelen, dan is het raadzaam je huisdier dagelijks te controleren op teken en tekenkraters (schurftige, ronde huidlaesies waar eerder een teek was vastgezet).

Veelgestelde vragen over teken bij honden

Bekijk de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over teken bij honden:

Wat moet je doen als je hond gebeten is door een teek?

Als je je een teek op je hond aantreft, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd en moet je contact opnemen met je dierenarts voor advies. 

Moet ik met mijn hond naar de dierenarts voor een teek?

Voor advies moet je contact op te nemen met je dierenarts. Als jouw hond in een bekend tekengebied woont of er is geweest, neem dan contact op met de dierenarts. Als je een teek vindt en er geen klinische tekenen van tekenverlamming worden waargenomen, is het toch aan te raden om je dierenarts te raadplegen, aangezien tekenen van tekenverlamming zich zelfs kunnen ontwikkelen nadat de teek is verwijderd.

Hoe verwijder je een teek bij een hond?

Gebruik een tekentang om de teek te verwijderen. Pak de teek naast de huid van je huisdier vast (bij de monddelen van de teek), draai de tang en wip de teek uit de de huid. Zorg ervoor dat je niet in het lichaam van de teek knijpt. 

Hoe groot kunnen teken bij honden worden?

Als een teek zich nog niet heeft gevoed met bloed van je hond dan zijn ze slechts enkele millimeters groot. Als ze zich hebben volgezogen kunnen ze groeien tot meer dan 1 centimeter groot. Daarnaast is het ook afhankelijk van de soort teek.

Wat gebeurt er als de kop van de teek in de hond blijft?

Als de monddelen van de teek erin blijven zitten, is het de kans klein dat ze een probleem veroorzaken, maar toch moet je de dierenarts om advies vragen. Graaf nooit in de huid om ze zelf te verwijderen. 

Hoe kun je zien of de kop van teek nog in de hond zit?

Soms blijven de monddelen van de teek in de huid achter na het verwijderen van de teek. Dit lijkt op een donkere vlek op de huid. Probeer deze niet zelf te verwijderen. Het is dan altijd raadzaam om naar dierenarts te gaan.

Wat moet ik doen met de huid van mijn hond na verwijdering van de teek?

Na het verwijderen van een teek geneest de huid meestal vanzelf goed. Je moet nog steeds contact opnemen met je dierenarts voor advies, vooral als je in een bekend tekengebied woont. Dit omdat er symptomen van tekenverlamming kunnen optreden, zelfs nadat de teek is verwijderd.